In memoriam Pater Thijs Smits (90)

Thijs Smits werd op 9 september 1930 in Venray geboren als zoon van het echtpaar Smits-Janssen in de Schoolstraat 26. Vader Piet Smits was smid en had een smederij. Thijs groeide op samen met zijn broer Henk, die er later een winkel in ijzerwaren had, en zus Dorothee.
Na het gymnasium trad hij in in het klooster der Franciscanen in Hoogcruts. Na zijn studie filosofie ging hij als missionaris naar Divinópolos in Brazilië. Op 19 juli 1959 werd Thijs Smits in Divinópolos Brazilië tot priester gewijd. Op 15 augustus 1960 kwam hij even naar Venray en droeg hier zijn Eerste H. Mis op in de St. Petrus’ Bandenkerk. Na de H. Mis ging de stoet weer terug naar het ouderlijk huis in de Schoolstraat. Lambert Laurensse, president van de Koninklijke Harmonie Euterpe, bood namens de Venrayse bevolking zijn gelukwensen aan.

Na twaalf jaar in Brazilië te hebben gewerkt, ging hij terug naar Nederland. Daar werkte hij onder meer in Nijmegen, Haarlem, Swalmen, Herten en Einighausen. Tientallen malen begeleidde hij bedevaarten naar Lourdes. Daarna verhuisde hij in Maastricht.

Op 21 juli 2019 vierde pater Thijs zijn 60-jarig priesterjubileum. Dit deed hij in zijn geliefde Venray. Samen met deken Ed Smeets droeg hij zijn jubileumdienst op in de St. Petrus Bandenkerk. Tijdens deze hoogmis dankte zij de Venraynaren voor zijn geliefde Rooj. Aansluitend was er in Asteria een diner voor genodigden.

Pater Thijs sprak graag over zijn leven dat hij leidde als geestelijke. Wekelijks droeg hij nog de mis op in het zorgcentrum Lenculenhof in Maastricht, waar hij woonde. Hij diende de zieke of stervende medebewoners het laatste sacrament toe. De coronaperiode was zwaar voor de franciscaan. Hij voelde zich opgesloten, want iedereen moest in het eigen appartement blijven. In september vierde hij zijn 90ste verjaardag. Daarna nam de gezondheid van de ‘gewone huis-tuin-en-keukenpriester’, zoals hij zichzelf noemde, af. Pater Thijs Smits overleed op 5 november 2020 in Maastricht. Zijn uitvaart en begrafenis vonden op 9 november in zijn geboorteplaats Venray plaats.

Bron van de foto: dekenaat Venray